POLITIKA JE BIZNIS: Svaki deseti odbornik u Srbiji “preletač”

0

Čak 657 odbornika i odbornica je od 2016. do 2019. promenilo stranku u 107 gradova i opština, i to su najčešće bili preleti u vladajuću koaliciju.

To je pokazalo istraživanje Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) “Ko je na vlasti”, a s obzirom na to da je u Srbiji ukupno 6.566 odbornika, matematika pokazuje da ih je čak 10 odsto u poslednje tri godine preletelo iz jedne u drugu stranku.

Najviše preletanja bilo je u Srpsku naprednu stranku i SPS, prema istom istraživanju, i to u Beogradu, Zaječaru, Kragujevcu, Preševu i Negotinu. Podaci pokazuju i da je, recimo, top pet preletača u proseku imalo čak četiri preletanja.

Koordinatorka istraživačkog tima Crte Tamara Branković ukazuje da je procenat od 10 odsto alarmantan, jer su time praktično oteli glasove date njihovim partijama i listama i preneli ih drugoj stranci.

Najviše je, naravno, bilo preletanja iz opozicije prema vlasti, u više od 50 odsto bilo je u Srpsku naprednu stranku. To ne čudi, jer SNS nije deo vlasti u svega 13 opština u Srbiji. Istraživanja pokazuju i da je priroda preletanja oportunitetna, da su odbornici vođeni željom za pozicijom moći, a da vrlo retko to rade zbog neslaganja sa politikom stranke u kojoj su. Najvažniji deo svega toga je da najviše štete imaju građani, pošto svako preletanje menja njihovu izbornu volju. Imamo situaciju da je neko za koga ste glasali oteo mandat i predao ga drugoj stranci, bez da vas je iko išta pitao, bez novih izbora… To, na kraju, dovodi do toga da građani ne znaju ko ih predstavlja – kaže Branković.

Izvor: CRTA

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content