Otvaranje 13. FEŠT-a

Festival školskog teatra, trinaesti po redu, počeće danas. U Beloj sali KCK će se predstaviti SOŠO “Veselin Nikolić” sa predstavom „Čarobnjak iz Oza“. Ovaj festival već niz godina ima za cilj da doprinese unapređenju pozorišne kulture dece i njihovog sveukupnog scenskog stvaralaštva.

Ove godine se za učešće na Festivalu prijavilo čak 13 škola. Njih 11 će nastupiti u takmičarskom delu, doke će se u revijalnom delu predstaviti dve škole od kojih je jedna iz Stalaća, OŠ “Vojvoda Prijezda”, a druga iz Varvarina, OŠ “Jovan Kursula”. Predstave će se izvoditi u večernjim satima, u terminima od 17 i 19 sati, u periodu od 21. do 28. aprila u Beloj sali KCK. Na FEŠT-u se očekuje učešće 350 učenika, i više od 2500 gledalaca. Pravo učešća na FEŠT-u imaju deca osnovno školskog uzrasta, od prvog do osmog razreda sa područja Kruševca, svi organizovani u dramske sekcije, studija i školska pozorišta.

Stručni žiri će ove godine raditi u sastavu: dr Zorica Duković prof. i direktor na Visokoj strukovnoj školi za vaspitače u Kruševcu, profesor srpskog jezika i književnosti, Zorica Trenić, i nastavnik u Školi govora i glume KCK, Lidija Užarević. Njihov zadatak je da prate i ocenjuju sve škole i sve učesnike. Osim stručnog žirija, takmičare će ocenjivati i dečiji žiri koji je sastavljen od dece, predstavnika škola, učesnika festivala.

Nakon izvođenja predstava stručni žiri će doneti odluku o dodeli priznanja za: najbolju predstavu FEŠT-a, kao i za drugo i treće mesto, najbolju žensku i mušku ulogu, režiju, kostimografiju, scenografiju, muziku, masku…

Osim vrednih knjiga za nagrade, obezbeđene su i novčane nagrade za prva tri mesta, a za prvoplasirane učesnike i izlet do Đavolje varoši i Lutkarskog pozorišta u Nišu.Dodela nagrada je planirana za 5. maj u Pozorištu, kada će Kruševačko pozorište izvesti poklon predstavu „Tri praseta“.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content