UNIJA SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA: Mala matura – velika propast u najavi!

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije poziva ministra prosvete Mladena Šarčevića da preispita odluku o polaganju Završnog ispita.
Javnosti je poznato da je upravo naša sindikalna organizacija uvek za nivelaciju ocena kroz malu, odnosno veliku maturu. Ipak, ove školske godine za to nema nikakvih uslova.
Naime, Šarčevićeva izjava da će „učenici biti u grupi od pet ili šest, raspoređeni po učionicama“, data jednom dnevnom listu, krajnje je zbunjujuća i zabrinjavajuća, a evo i zašto.
Zbog 66000 osmaka u školu, po ovom rasporedu učenika, treba na dežurstva dovesti 13200 (ukoliko ih je pet u učionici), odnosno, 11000 zaposlenih (ako bude šest osmaka u učionici). Pored njih, u 1136 osnovnih škola biće još toliko direktora i sekretara i pedagoga i psihologa, što će biti još najmanje 3.500 zaposlenih.

Uz njih, tu je i oko 2200 supervizora, najmanje 5000 tetkica i 6000 pregledača!!! Sve to čini okviran broj od preko 30 hiljada zaposlenih i to samo za jedan dan. Dakle u tri dana, preko 90 hiljada zaposlenih će morati da bude angažovano na Završnom ispitu!
Drugim rečima „nema masovnog povratka dece u škole“, kako tačno reče ministar, ali ima masovnog povratka zaposlenih, što je u ovom trenutku nesigurne epidemiološke situacije, krajnje opasno i neodgovorno ponašanje. Ima načina da se đaci pravedno boduju i da ikada (po)sluša struku, ministar bi od nas to odavno i čuo.

Unija SPRS poziva na razum i povlačenje odluke o realizaciji ispita male mature, dok nismo došli do teških zdravstvenih posledica, jer nećemo imati ništa od toga da krajem juna konstatujemo da smo bili u pravu polovinom maja.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content