BORBA PROTIV EKOLOŠKOG KRIMINALA: Petorica kradljivaca drva uhvaćeni na delu!

0

Od osnivanja Grupe za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine pripadnici ove jedinice su uspeli da na delu uhvate pet osoba koje su nelegalno sekle drva, a zatekli su još 30 koje su prevozile posečena drva, bez prateće dokumentacije.

Poslednjih godina povećan je broj organizovanih grupa koje nelegalno seku i transportuju drvo za ogrev. Ove godine, zbog izuzetno visoke cene ogrevnog drveta, ovaj vid kriminala je postao još atraktivniji.

Bespravna seča šuma najizraženija je na mestima ka planinskim područjima prema Jastrepcu, Kopaoniku, Juhoru i Mojsinjskim planinama, gde su i policijske kontrole pojačane.  Ukoliko policajci zateknu osobu koja seče, prevozi, istovara ili utovara drva, pozivaju se radnici „Srbijašume“,koji kroz zapisnik konstatuju da ne poseduje potrebnu dokumentaciju, a zatim se drva izuzimaju uz potvrdu. Ukoliko su drva bespravno sečena na posedu te osobe, protiv nje se podnosi prekršajna prijava, a ukoliko su na tuđem posedu, osoba se krivično procesuira”, objašnjavaju u Policijskoj upravi Kruševac.

Rad na otkrivanju dela ekološkog kriminala je veoma specifičan, a pripadnici PU Kruševac ne postupaju samo po prijavama građana, već i samoincijativno obilaze teren kako bi uočili da li je negde došlo do ugrožavanja životne sredine.

Inače, pripadnici Jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova sarađuju sa brojnim javnim preduzećima,ustanovama i inspekcijama, kao i organizacijama čiji je rad usmeren na zaštitu životinja.  Trenutno je u toku rad na procesuiranju tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja, a protiv jedne, osumnjičene za nezakonit lov, nadležnom tužilaštvu podneta je krivična prijava.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content