Sindikat ulazi u strane i privatne firme!

Sa novim predsednikom Veća samostalnog sindikata Srbije u Kruševcu Sašom Nešićem razgovarali smo o  članstvu, privatizaciji Fabrike maziva i “Trajala”, izazovima koji čekaju sindikalce…

Odlučio sam da se kandidujem za predsednika Samostalnog sindikata jer sam video da je stanje u Kruševcu jako loše. Ne bih da ulazim u detalje zašto je tako. Izazov mi je da podignem Sindikat u Kruševcu, ali i Srbiji, na jedan viši nivo jer je privredna situacija loša”, ističe na početku razgovora novoizabrani predsednik Veća samostalnog sindikata Srbije u Kruševcu Saša Nešić.

Saša Nešić, predsednika Veća samostalnog sindikata Srbije u Kruševcu FOTO: CINK – S. Milenković

Ova sindikalna organizacija u Kruševcu ima trenutno ima između 4.500 i 5.000 članova što je skoro deset puta manje nego pre tridesetak godina kada je Milenko Mihajlović preuzeo vođstvo.

Neke stvari su krenule na bolje. U “Bin komercu”, bivšoj “Župi” radi nekih 80-tak ljudi, u “14. oktobru” oko 150 , u “Kromberg&Šubertu” oko 500. Moj prvi zadatak biće da upravo u tim firmama, kao i u “Kuper Tajeru”, osnujem sindikalne organizacije da bi radnici imali besplatnu pravnu zaštitu i druge vidove pomoći”, dodaje Nešić.

U Srbiji na privatizaciju čeka još oko 90 preduzeća a među njima su i Fabrika maziva i “Trajal”.

FAM je trenutno u fazi dokapitalizacije i, kako saznajemo, ostaće sa 100 radnika. Mi se kao sindikat borimo da ostane svih 200. Iz ove firme bi u naredne tri godine prirodnim odlivom trebalo da ode oko 50 ljudi tako da je to borba za 50 radnika. Informacije iz “Trajala” su šture ali bi, prema njima, kroz socijalni program trebalo da ode oko 300 ljudi. Ništa zvanično nismo dobili”, govori predsednik najmasovnije sindikalne organizacije u Kruševcu.

Većinu članstva Samostalnog  sindikata Srbije u Kruševcu čine zaposleni u javnom sektoru i oni se u narednoj godini mogu nadati povećanju plata.

Za zaposlene u pet javnih komunalnih preduzeća u našem gradu, Vodovodu, Gradskoj toplani, JKP Kruševac, Poslovnom centru i Direkciji za urbanizam predviđeno je povećanje od 5 % i to je već dogovoreno kao i dodela solidarne pomoći od 41.800 dinara sa doprinosima”, kaže Nešić.

Saša Nešić kaže da će organizacija na čijem je čelu u narednom periodu pokušati da aktivira “zapuštenu saradnju sa drugim sindikalnim organizacijama” i dodaje da postojeći Zakon o radu ne treba menjati, naročito deo koji se odnosi na strožiju kontrolu radnika koji idu na bolovanja.

Sve je predviđeno kolektivnim ugovorima i van toga ne treba ići. U Kruševcu javno-komunalna preduzeća imaju nove kolektivne ugovore kao i zaposleni u kulturi. Kolektivni ugovori treba da budu smernica”, smatra Saša Nešić koji od sredine oktobra obavlja dužnost predsednika Veća samostalnog sindikata Srbije u Kruševcu.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content