Opozicija optužuje vlast za sumnjivu gasifikaciju

Većina lokalnih puteva u okolini Kruševca je mesecima raskopana zbog postavljanja gasovoda a opozicija optužuje vlast da je čitav posao, kroz javno-privatno partnerstvo, pokrenut da bi se izvukao novac iz budžeta.

Bratislav Gašić je kao gradonačelnik, 2013. godine, potpisao osnovni ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i promenio sadržaj i suštinu prethodnog ugovora sa strateškim partnerom „Rasina Energogasom“. Po prethodnom ugovoru investitor u izradi mreže je „Rasina Energogas“ dok je po novom ugovoru ova firma izvođač a investitor „Srbija gas“ što znači da izvođač mora biti izabran na tenderu koji nikada nije raspisan. Izvođača sada interesuje samo da iskopa što više kanala i ispostavi fakturu. – optužuje Desimir Pavlović, gradonačelnik Kruševca od 2009. do 2011. godine.

Bratislav Gašić i Dušan Bajatović nadgledaju radove na gasifikaciji FOTO: S. Milenković

Bratislav Gašić i Dušan Bajatović nadgledaju radove na gasifikaciji FOTO: S. Milenković

Ukupna vrednost izgradnje 800 kilometara distributivne mreže za gas na području Grada Kruševca trebalo bi da iznosi 32,5 miliona evra. Skoro sva sela u okolini Kruševca su raskopana zbog izgradnje mreže iako građane niko nije anketirao da li su zainteresovani da u budućnosti koriste gas.

Mreža se radi i u brdsko-planinskim selima koja su okružena šumama i ogrevnim drvetom. U Tekiju i Malom Šiljegovcu se niko nije prijavi za gas, u Gaglovu samo jedno domaćinstvo! Postavlja se pitanje zašto nije urađena analiza opravdanosti investicije, zašto nije bilo tendera za izvođača radova i ko je utvrdio iznos investicije od 32,5 miliona evra? – nabraja Pavlović.

U Gradskoj upravi tvrde da nema ničega spornog i da raspisivanje tendera nije ni bilo potrebno.

– „Rasina Energogas“ je pravni naslednik firme koja je 2007. godine na tenderu dobila posao gasifikacije opštine Kruševac. U ovoj firmi manjinski vlasnik je Grad Kruševac koji ima udeo od 5 odsto. Ovo preduzeće iz svojih izvora finansira izgradnju gasovoda a JP „Srbijagas“ se obavezalo da izgrađenu mrežu stavi u rad po primanju i da isplati ceo gasovod za deset godina. „Srbijagas“ ne finansira izgradnju gasovodne mreže i priključaka već strateški partner. – naglašavaju u Gradskoj upravi.

Na primedbu da se gasifikacija radi u brdsko-planinskim selima u podnožju Jastrepca, poput Sezemče, Slatine, Trmčara, koja Kruševac decenijama snabdevaju ogrevnim drvetom, u „Rasini Energogas“ odgovaraju da svim građanima žele da pruže mogućnost priključenja na gas bez obzira da li žive u gradu ili selu.

Gasovodi koji su izgrađeni ili se grade ne grade se isključivo za priključenje “sada i odmah” već će zainteresovani korisnici te gasovode moći da koriste i priključuju se na njih narednih minimum 50 godina koliki je predviđeni radni vek gasovoda. Interesovanje građana za gasifikaciju postoji u svim selima pa i u onim na brdskom području. – tvrde u ovom preduzeću.

Cena priključka na gas, prema najnovijim informacijama, trebalo bi da iznosi oko 113.000 dinara. U vreme kada su započeli radovi, pre tri godine, najavljeno je da neće biti viša od 600 evra.