Peticijom protiv partijskog zapošljavanja

Meštani Bošnjana prete da će blokirati regionalni put Kruševac – Varvarin zbog partijskog zapošljavanja u Osnovnoj školi “Dragi Makić” u ovom selu.

Za samo dva dana više od 500 žitelja Bošnjana potpisalo je peticiju „protiv samovolje i bahatosti direktora škole Andrije Živadinovića“. Bošnjanci su ogorčeni na direktora škole Andriju Živadinovića,  jer je na mesto nastavnika fizičkog zaposlio partijskog kolegu iz Varvarina, dok momci iz ovog sela, sa odgovorajućom stručnom spremom, godinama čekaju na posao.

Miroslav Milošević i Goran Davidović sa peticijom koju je potpisalo više od 500 Bošnjanaca FOTO: S. Milenković

Miroslav Milošević i Goran Davidović sa peticijom koju je potpisalo više od 500 Bošnjanaca FOTO: S. Milenković

Živadinović je bez znanja školskog odbora na mesto nastavnika fizičkog zaposlio svog stranačkog druga iz SPS-a i predsednika Socijalističke omladine Milana Lukića iz Varvarina iako u selu imamo dvojicu momaka koji su završili DIF u isto vreme kada i Lukić. Kada smo otišli da mu prenesemo naše nezadovoljstvo počeo je da nas vređa i pitao „Hoćete li da se bijete?“. Vreme je da se stane na put takvom bahatom ponašanju. – tvrdi odbornik iz Bošnjana Miroslav Milošević – Đak.

Milošević kaže da je Živadinoviću, potpredsedniku SPS u Varvarinu, prešlo u naviku da zapošljava stranačke kolege i prijatelje.

Škola u Bošnjanu je, prema nekoj ranijoj podeli, „pripadala“ DSS-u, da bi je kasnije dobio SPS, čiji je Živadinović član. U vreme dok je bio rukovodilac u vrtiću zaposlio je svog brata i devojku, a sada partijskog kolegu. Ova opcija je skuplja, jer nastavniku iz Varvarina plaćamo putne troškove. – dodaje Milošević.

Delegacija meštana Bošnjana je svoje nezadovoljstvo izrazila predstavnicima lokalne vlasti u Varvarinu i Školske uprave u Kruševcu, a spremni su i za radikalnije mere.

Peticiju je za dva dana potpisalo više od 500 ljudi iz svih političkih opcija, čak i socijalisti. Ogorčenje je tako veliko da su Bošnjanci spremni da ne šalju decu u školu, ali i da blokiraju put Varvarin – Kruševac traktorima. Ne možemo više da trpimo da partije zapošljavaju svoje ljude, a naša deca da sede kući. – ljutito priča Goran Davidović, predsednik lokalnog fudbalskog kluba.

Aleksandar Marjanović je jedan od dvojice Bošnjanaca sa diplomom Fakulteta fizičke kulture, ali još uvek bez posla.

Tri godine tražim posao. Konkurisao sam u Kruševcu, ali nije bilo šanse da tamo dobijem radno mesto. Nisam član nijedne stranke i valjda mi je to najveća smetnja da se zaposlim. – rezignirano konstatuje Aleksandar.

Peticija protiv direktora Andrije Živadinovića FOTO: S. Milenković

Peticija protiv direktora Andrije Živadinovića FOTO: S. Milenković

Direktor Živadinović tvrdi da je peticija „ujdurma lokalnih šerifa pred izbore“.

Milan Lukić je preuzet za NSZ kao jedan od sedam kandidata. Diskreciono pravo direktora je da izabere kandidata, a on je jedini koji ima porodicu i dvoje dece. Priča o stranačkoj pripadnosti „ne pije vodu“, jer su sva sedmorica kandidata članovi neke partije. Da sam primio nekog drugog rekli bi da se dodvoravam drugim strankama. O ovom slučaju sam obavestio Školsku upravu i imam njihovu podršku. – tvrdi Andrija Živadinović, direktor OŠ „Dragi Makić“ u Bošnjanu.

On dodaje da se protiv njega vodi kampanja kako bi se protežirao jedan od dvojice nezaposlenih profesora fizičke kulture iz Bošnjana.

Jedan od organizatora prikupljanja potpisa želi da zaposli svog zeta. U razgovoru koji smo imali u školskom dvorištu nudio mi je novac da ga zaposlim. Time mu je zatvorio vrata ove škole. – uverava nas Živadinović.