DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: “Svaka ubijena žena je nečija majka, baka, sestra…”

0

Danas se obeležava  Dan sećanja na žene žrtve nasilja. Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Republike Srbije u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju u Srbiji za 72 sata ubijeno sedam žena.

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj“, koja je nastala na predlog mnogobrojnih muškaraca koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama, oglasila se saopštenjem povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja. 

U ovoj godini je u Srbiji do sada po podacima FemPlatz-a ubijeno je 11 žena (femicid) u porodičnom i partnerskom nasilju. Juče je objavljena vest da se na SOS telefone podrške ženama žrtvama nasilja samo u prošloj godini javilo 19.000 žena. Istraživanje o nasilju nad ženama u seoskim sredinama kaže da “Ženu treba tući umesto obroka”.

Nasilje je svuda oko nas. Mi muškarci okupljeni oko inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ zajednički se borimo protiv nasilja prema ženama. Ne želimo da zatvaramo oči pred ovim ogromnim društvenim problemom.

Ovog 18. maja na sećamo se svih ubijenih žena jer niko nema prava da oduzme ŽIVOT!

Ne smemo dozvoliti da se svest o nasilju nad ženama svede samo na brojanje femicida. Svaka ubijena žena je nečija majka, sestra, baka, tetka, strina, ujna., a ne samo broj u nizu.

Institucije moraju da se trgnu. Crveno svetlo alarma odavno svetli. Saznanja da se svaka druga ubijena žena već obraćala nadležnim institucijama za pomoć pokazuje da one ne rade svoj posao. Institucije nisu odbranile živote žena, a mi kao društvo nismo stvorili nultu toleranciju na nasilje i atmosferu podrške žrtvama.

Zato pozivamo sve muškarce da uvek reaguju na bilo koji oblik nasilja prema ženama. Žene imaju ista prava kao i mi i imaju pravo na život bez straha i nasilja. Istraživanja pokazuju da se femicid najčešće dešava kao izraz ljubomore ili zbog odlaska partnerke. Zato je važno da mi muškarci, u slučaju prekida emotivne veze ili odlaska partnerke ili supruge, odgovorno i nenasilno prihvatimo tu njihovu odluku. U tim situacijama nećemo nikad vređati žene, biti nasilni, pratiti ih i uznemiravati i pokušavati da im se osvetimo ili na neki način naudimo”, navodi se u saopštenju Inicijative.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Republike Srbije u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju u Srbiji za 72 sata ubijeno sedam žena.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content