Horor u Rajićevoj ulici!

Stanovnici Rajićeve ulice, u strogom centru Kruševca, duže od jedne decenije imaju probleme sa romskim porodicama koje su se ilegalno uselile u napuštene barake GP “Jastrebac”.

Moje muke traju duže od deset godina. Uništavaju mi imovinu, uznemiravaju noću, gađaju me kamenjem, komadima cigle, prete da će me silovati. Vrše malu i veliku nuždu pored ograde, a ponekad i u mom dvorištu. U letnjem periodu ne možemo da otvorimo prozore od smrada i pacova koji ulaze kroz prozore i vrata”, priča Gordana Cvetković koja u dvorište ne izlazi bez poveće tojage.

Gordana Cvetković pored zida koji su joj obile komšije FOTO: S.Milenković
Gordana Cvetković pored zida koji su joj obile komšije FOTO: S.Milenković

Stanari Rajićeve ulice su se na neželjene komšije u više navrata žalili policiji i Gradskoj upravi, pisali peticiju mesnoj zajednici ali, kako kažu, bez ikakvih rezultata.

Bacaju đubre, preskaču ogradu. Pre nekoliko godina ušli su u podrum i uzeli bakarne žice, aparate nešto što mogu da prodaju. Pre tri godine, dok sam bio van Srbije, ušli su mi u kućicu na kraju placa. Pajserima su razvalili vrata koja su bila zašrafljena i tu živeli dok nisam došao iz inostranstva. Razbili su cev za vodu, pa je teklo kao iz česme. Policija nije htela da ih izbaci. Napravili su račun za vodu od 65.000 dinara a “Vodovod” mi je to jedva smanjio na 30.000. Donose đubre, a šutom gađaju fasadu. Svaki put kada pale kablove, zbog bakra, ja prijavim policiji, a oni mi kažu “To su Rajićevi projekti” i na tome se završi”, kaže Branimir Milojević.

Gordana Cvetković napominje da se u komšiluku noću skuplja čudno društvo u kojem su narkomani i prostitutke.

Iz obesti su mi obili zid, odneli krov i ciglu sa pomoćne prostorije i sve što je bilo unutra – alat, 15 stubića za ogradu, kolica, daske, čak i kućicu za psa. Pitam se ko ih štiti i da li je nekome, zbog lokacije, cilj da nas otera odavde”, dodaje Gordana Cvetković čija porodica živi na placu u Rajićevoj ulici 115 godina.

Danijela Vukadinović pokazuje ranu na glavi svog sina FOTO: S.Milenković
Danijela Vukadinović pokazuje ranu na glavi svog sina FOTO: S.Milenković

Danijela Vukadinović kaže da u bivšim “Jastrepčevim” barakama živi šest godina, a porodica njenog supruga skoro 15 godina.

Uselili smo se, jer nemamo gde drugde. Moji roditelji su u zgradi koja je 100 metara odavde. Ukupno nas ima oko 60, 70. U opštini, policiji i Centru za socijalni rad znaju za nas i niko nas ne dira. Živimo od sakupljanja sekundarnih sirovina. Ako nas izbace možemo jedino pred opštinu da idemo”, priča Danijela dodajući da su susedi njenog sina gađali komadima cigle.

Iz Policijske uprave su nam odgovorili da su postupali po prijavama za narušavanje javnog reda i mira u Rajićevoj ulici.

Protiv punoletnih učinilaca prekršaja podnosili smo prekršajne prijave, odnosno izricali mere upozorenja. Evidentirano je i narušavanje javnog reda i mira od strane maloletnih lica i dece o čemu smo obaveštavali Centar za socijalni rad”, ističu u policiji.

Iz Gradske uprave, po običaju, nismo dobili nikakav odgovor na naša pitanja u vezi problema u Rajićevoj ulici.

Ilegalno useljene zgrade su vlasništvo GP “Jastrebac” koji se duže od jedne decenije nalazi u stečaju.

U Gradskoj upravi su nam kazali da je “Jastrebac” dobio rešenje za prinudno iseljenje, ali ga nisu sproveli. Našli smo kancelariju “Jastrepca” gde su nam rekli da su odluku prosledili na izvršenje, ali da ono nije odrađeno. Priča ide u krug”, tvrdi Branimir Milojević.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content