Penzioner uredio etno-muzej na otvorenom

Penzioneri Ljubodrag i Verica Dimitrijević su u svom dvorištu, u zaseoku Grabak, uredili neobičan etno-muzej na otvorenom u koji prolaznici rado svrćaju da vide stare predmete i fotografišu se.

Naše dvorište je jedinstveno u ovom kraju, pravi etno-muzej na otvorenom. Većina stvari je iz našeg domaćinstva ali ima predmeta i alatki koje sam kupio. Neki predmeti, poput bešeka za bebe, su stari više od 100 godina. Ja sam ga preradio, zaštitio i sada je u dobrom stanju. Stara šinska kola su takođe porodična ali su nešto mlađa. Napravljena su posle Drugog svetskog rata. Takva kola sada koštaju 400 do 500 evra da se kupe. – priča Ljubodrag dok pozira iza pluga koji su nekada vukli konji.

Verica i LJubodrag Dimitrijević sa predmetima iz svog etno-muzeja FOTO: S. Milenković
Verica i LJubodrag Dimitrijević sa predmetima iz svog etno-muzeja FOTO: S. Milenković

U ovom neobičnom muzeju mogu se videti i sprave koje su domaćice nekada koristile za predenje i namotavanje vune, kačice i velike vinske kace, alat za obradu drveta, crepulja i sač…

Do proleća planiram da nabavim još neke stvari a pre svega čeze i malu vršalicu kakva se nekada koristila u domaćinstvima. Tragam i za posebnim, starim šporetom koji sam upamtio kada sam bio dete. Ljudi uglavnom bacaju stare stvari dok ih ja prikupljam da mladi vide kako se nekada obrađivala zemlja, čime su radile domaćice...- dodaje Ljubodrag Dimitrijević.

Poseban ugođaj ambijentu u dvorištu Dimitrijevića, koje je pre četiri godine proglašeno za najlepše u Rasinskom okrugu, daje cveće o kojem brine domaćica Verica.

Imam možda desetak vrsta cveća ali su to uglavnom one vrste koje su gajile naše bake – muškatle, petunije, karavija, ledene begonije. Da bi se sve ovo održavalo treba dosta vremena i rada. Treba počupati travu, nađubriti, okopati…– nabraja Verica.

Zaseok Grabak se nalazi u podnožju Jastrepca, 25 kilometra od Kruševca, nedaleko od regionalnog puta koji vodi ka Kopaoniku. Prolaznici rado svraćaju u dvorište Dimitrijevića da bi se divili njihovoj neobičnoj postavci.

Ljudima je ovo interesantno a često dolaze sa decom, da se fotografišu. Provedem ih kroz dvorište, pokažem alatke, ispričam čemu su služile. Mnogi ne znaju ni kako su se koristile ni čemu su služile. Najveća atrakcija je, ipak, fontana od kačica i čiča od drveta kojeg sam ja izradio. Tu im je najlepše mesto za slikanje. – ističe Ljubodrag Dimitrijević, električar u penziji i vlasnik i kustos etno-muzeja na otvorenom.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content