Gradska vlast ne poštuje odluke Agencije za borbu protiv korupcije

0

Grad Kruševac nastavio je da prebacuje novac preduzećima ADD Production i BNZ Higijenic i tokom ove godine, iako je Agencija za privatizaciju utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je, kao gradonačelnik Kruševca, sklopio ugovore sa ovim firmama.

Postavili smo odborničko pitanje koliko je novca isplaćeno u ovoj godini i dobili odgovor da je od 1. januara do 1. septembra ADD Production uplaćeno 855.750, a BNZ Higijenic 420.000 dinara. Time je nastavljeno grubo kršenje zakona. Nismo dobili odgovor koliko je para uplaćeno od javnih preduzeća i ustanova na račune ADD Production i BNZ Higijenic. To je tabu tema u Kruševcu, a mi sumnjamo da se radi o novim plaćanjima. Obnovićemo pitanje jer građani treba da znaju šta je plaćeno ovim firmama“, rekao nam je Desimir Pavlović, šef odborničke grupe Demokratske stranke.

Desimir Pavlović, odbornik Demokratske stranke foto: S.Milenković
Desimir Pavlović, odbornik Demokratske stranke foto: S.Milenković

U protekle četiri godine dva preduzeća dobila su iz gradskog budžeta i od javnih preduzeća i ustanova više od 12 miliona dinara. Na račun ADD Production, čiji je većinski vlasnik, prema podacima iz APR-a Irena Gašić, supruga ministra odbrane, uplaćeno je 9.875.302 dinara, dok je BNZ Higijenic dobio 2.162.000 dinara.

Prema podacima iz APR-a suvlasnici BNZ Higijenic su Vladan Gašić, Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore i odbornik SNS, i Nenad Andrić, predsednik Gradskog odbora SNS. Reč je o klasičnom sukobu interesa. BNZ Higijenic je 2012. godine dobio 77.000 dinara, a tri godine kasnije trideset puta više. Tražićemo da ovaj novac bude vraćen u budžet i javnim preduzećima, jer je Kruševac u teškoj krizi“, dodaje Pavlović.

Nenad Andrić i Predrag Vukićević su suvlasnici preduzeća BNZ Higijenic foto: S.Milenković
Nenad Andrić i Predrag Vukićević su suvlasnici preduzeća BNZ Higijenic foto: S.Milenković

Nenad Andrić, predsednik SNS u Kruševcu, potvrdio nam je da je jedan od suvlasnika BNZ Higijenic. Na pitanje da li je bio u sukobu interesa, jer je ova firma dobijala novac iz budžeta u vreme kada je bio gradski većnik odgovorio je da “nije upoznat sa procedurom”.

Na to pitanje najbolji odgovor će dati odgovorno lice. Ko je odgovorno lice? To se može proveriti na APR-u“, kazao nam je u telefonskom razgovoru Andrić.

Dejan Miladinović, zastupnik oba preduzeća, kaže da su ADD Production i BNZ Higijenic, prošle godine potpisali ugovore sa gradom kao i druge medijske kuće.

Ove godine je bilo konkursno finansiranje, pa smo za ADD Production dobili 1,5 miliona, kao i TV „Jefimija“ i „Grad“. BNZ Higijenic je odbijen jer nije registrovan kao medij“, objasnio je Miladinović.

U lokalnoj vlasti su rekli da je ADD Production prebačeno “po već zaključenom ugovoru iz 2014. godine 480.000 dinara i 375.750 dinara na ime projektnih aktivnosti za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja, a BNZ Higijenic ukupno 420.000 dinara i to za obaveze po već zaključenom ugovoru iz 2014. godine.”

Bratislav Gašić  je najavio da će podneti žalbu povodom odluke Agencije za borbu protiv korupcije da je bio u sukobu interesa u vreme kada je bio gradonačelnik Kruševca.

“Neću nikome dozvoliti da moje ime dovodi u vezu sa nezakonitim radnjama, neću nikome da dozvolim da baca ljagu na moje ime”, rekao je Gašić u izjavi beogradskim medijima.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content