ИЗЛОЖБА СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: Помоћ неопходна у свим сегментима рада

У четвртак ће бити организована изложба „Социјално предузетништво у Расинском округу“ на којој ће се представити 15 излагача.

Изложба ће бити организована у четвртак, 21. септембра 2023. године у Крушевачком позоришту, са почетком у 11 часова.

Један од циљева изложбе је да јавност у Расинском округу упознамо са пионирима социјалног предузетништва. Углавном је реч о удружењима која окупљају одређене групе особа са инвалидитетом и баве се неком врстом производње. Нажалост, ниједно предузеће из нашег округа није уписано у Регистар социјалних предузећа иако имамо субјекте који се баве овим видом пословања”, казао је Ненад Крстић, председник Удружења грађана „Евроконтакт“.

Стефан Рибаћ (АРРРО), Душица Миленковић (Етно Расина) и Ненад Крстић (Евроконтакт) најавили су изложбу социјалног предузетништва ФОТО: ЦИНК

На изложби ће бити представљени производи 15 правних субјеката а у оквиру изложбе биће одржан и Округли сто на тему ”Могућности подршке социјалном педузетништву од стране локалне заједнице”.

Социјалним предузећима је потребно неколико врста помоћи да би успешније пословала. Неопходна им је финансијска помоћ а један од проблема је и недостатак знања и вештина. Такође је потребна подршка код креирања и продаје производа“, додаје Крстић.

Душица Миленковић из удружења „Етно Расина“ је говорила о искуствима ове организације са социјалним предузетништвом.

Започели смо рад са женама које су остале без посла а сада радимо и са женама које су жртве насиља. Социјално предузетништво је велики искорак а локална самоуправа све више обраћа пажњу на овај модел пословања“, истакла је Миленковићева.

Агенција за регионални развој Расинског округа је, заједно са „Евроконтактом“,  још 2017. године, започела пројекат чији је циљ била промоција социјалног предузетништва.

Трудимо се да јавности приближимо принципе социјалног предузетништва. У међувремену је усвојен Закон о социјалном предузетништву и створени услови да се овом темом бавимо интензивније. Један од циљева нам је формирање фонда за подстицај социјалног предузетништва“, рекао је Стефан Рибаћ, директор Агенције за регионални развој Расинског округа.

Центар за социјално предузетништво припремио је и каталог пословних субјеката који послују по моделу социјалног предузетништва  који би требало да буде важан алат у јачању сарадње са пословним сектором. До краја месеца биће припремљен и „предлог јавне политике за креирање стимулативног окружења за развој социјалног предузетништва у Расинском округу“.

Следећи корак био би потписивање Протокола о сарадњи са локалним самоуправама. Циљ нам је да то урадимо са барем једном локалном самоуправом и тако добијемо пример добре праксе који би послужио за читаву државу. Важна је добра воља у локалним самоуправама јер је могуће донети сет подстицајних мера које некоштају ништа“, закључио је Ненад Крстић.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content