ОПОЗИЦИЈА У ЛОКАЛНИМ СКУПШТИНАМА: Напредњаци их вређају, медији игноришу!

0

Опозиција је у локалним скупштинама у Расинском округу малобројна а њено деловање, због игнорисања већине медија, је готово невидљиво.

Додатни проблем опозиционим одборницима представља агресиван приступ њихових колега из СНС који им ускраћују право на дискусију и реплике, ометају док су за говорницом или их, једноставно, игноришу!

 „Одговор на питање: “Како је бити опозиција у Крушевцу?”, са новинарске (медијске) позиције гледано гласи, у једној речи, – невидљиво. Претпостављам да је слична ситуација у целом Расинском округу.

Наиме, локалне телевизије и штампани медији не прате активности опозиције, њихове конференције за новинаре, акције, саопштења,  не преносе нити се баве темама, питањима, која опозиција на тај начин отвара. Поменути медији повремено пренесу саопштења појединих странака које нису на власти, али су блиске владајућој реторици. Истовремено, уредно објављују саопштења странака које су на власти, у којима се често одговара на наводе опозиције, које претходно нису објавили“, анализира ситуацију Јелена Божовић, дугогодишња дописница агенције БЕТА и новинарка портала Одјек.рс.

Простора на локалним електронским и штампаним медијима нема ни за разговоре са локалним опозиционим политичарима. Њихови ставови не буду пренети чак  ни у извештајима са заседања локалне Скупштине, у којој опозицију чини четворо одборника Новог ДСС-а. Често су локални опозициони политичари мета прозивки на друштвеним мрежама те у саопштењима СНС-а.

Дешавало се и да штандове опозиције, постављене у центру града, „покрију“ штандови СНС-а, са јаким озвучењем и мноштвом окупљених чланова. Простора за ставове крушевачке опозиције има само на локалним порталима КрушевацПресс.рс и недавно основаном Одјек.рс“, закључује Божовићева а њену кратку анализу углавном потврђују и приче опозиционих политичара на локалу.

ВАРВАРИН: Притисци на опозиционе одборнике

Након избора 2020. године у локалну скупштину у Варварину ушло је осморо одборника из редова опозиције, петоро из Групе грађана „Наши људи“ и троје из ГГ „Темнићка алтернатива“. У међувремену је дошло до промена па је троје одборника ГГ „Наши људи“ приступило Народној странци али је одборничка група остала целовита.

Одборничка група “Наши људи” на заседању Скупштине општине Варварин ФОТО: Фејсбук

Бити опозиција у малом месту као што је Варварин није лако јер на све могуће начине покушавају да нас омету и понизе. Две године смо захтевали да нам се као групи грађана додели одговарајућа просторија али је власт тај захтев игнорисала. Ја радим у Дому здравља у Варварину и први пут ми се у каријери догодило да ме контролише УБПОК. На основу анонимне пријаве дошли су да испитају случај давања боловања који је чист и комплетно покривен папирима. То је један вид притиска. Да не говорим о сталним подсмесима на улици, покушајима дискредитације или када председница општине, која ми је колегиница по струци, окрене главу на улици и неће да се јави“, прича др Гордана Чабрић из ГГ „Наши људи“.  

У последњих неколико месеци однос снага у Скупштини општине Варварин се променио. Одборници СПС су прешли у опозицију и сада подржавају предлоге две групе грађана док је СНС задржао својих 20 одборника.

Јако је важно да опозиција има одборнике у локалној скупштини. Када нисте унутра можете да протестујете али тек када се неке одлуке донесу. На другој страни ми смо недавно спречили доношење одлуке о изградњи ветропарка на планини Јухор. Ради се о великом пројекту због којег би требало да буде посечено огромне количине шуме на Јухору. Посао је намењен истој групи људи која ради мини-хидроцентрале по Србији. Наводно је то америчко-турска фирма мада они делују само у Србији. Изборили смо се да тај предлог буде скинут са дневног реда и то је први пут да СНС није имао већину“, додаје Чабрићка.

Она напомиње да грађани нису спремни да се директно конфронтирају са носиоцима власти и члановима владајуће странке.

Шаљу ми СМС-ове, остављају поруке на друштвеним мрежама, пишу анонимна писма али се већина крије. Доста људи има проблеме због мобинга у јавним предузећима, највише у Комуналном предузећу, али немају храбрости да се огласе. Дођу, узму боловање због стреса и на томе се заврши“, закључује ова бивша народна посланица.

КРУШЕВАЦ: Игнорише их власт али и телевизије

Снежана Усевић је дугогодишња политичка активисткиња. Најдуже је била чланица Српског покрета обнове а на последњим локалним изборима изабрана је за одборницу на листи ПОКС-а. Од пре неколико месеци делује као самостална одборница.

Снежана Усевић тренутно делује као независна одборница у Скупштини града Крушевца ФОТО: Фејсбук

Бити опозициони одборник у локалној скупштини је јако напорно, понекад и непријатно. Сваки наш покушај да укажемо на проблеме труде се се да спрече. Зато морамо да будемо агресивни. Ја сам тако наступила када се расправљало о раду ЈКП „Крушевац“ јер су причали о томе како грађани паркирају аутомобиле на трави а главни проблем је било ђубре у насељу Уједиње нације где живим. Нисам дозволила да ме председавајући прекине, готово да сам викала током свог наступа али је уродило плодом. Још док је трајала седница очистили су тај део насеља. Тад и никада више!“, прича Снежана Усевић.

Она истиче да чак и локална телевизија избегава да прикаже опозиционе одборнике током преноса седница.

Одборници СНС на седнице долазе практично униформисани а према нама се односе као да смо неке простачке гњиде! Игноришу нас а када нешто кажемо они се гуркају, подсмехују!“.

Усовићевој су једном приликом забранили да уђе у зграду где се одржавају седнице јер је имала хаљину на бретеле! Морала је да оде код рођаке и позајми џемпер како би ушла у салу.

Игноришу све наше предлоге. Тражили смо да поред Момира Брадића бисту у граду добије и прерано преминули глумац Марко Живић али су одбили. За Видовдан су одбили предлог медицинских сестара да признање добије гинеколог Оливера Раичевић која тај посао сјајно обавља већ 33 године. Признања су дали неким људима који су их већ добијали. Једноставно, раде шта им се прохте!“, закључује Снежана Усевић.

Усевићева делује као самостална одборница, заједно са Милованом Ђуришићем, а једина опозициона одборничка група је „Нада за Крушевац“, коју сада чине четворо одборника ДСС и двојица из редова ПОКС-а.

ЋИЋЕВАЦ: Опозиција гласа за предлоге у интересу грађана

Након локалних избора 2020. године однос између одборника владајуће коалиције и опозиције у Скупштини општине Ћићевац био је тесан – 13:12. У међувремену је дошло до одређених кадровских промена тако да је сада однос 14:11. СНС подржавају двојица одборника СРС док су у опозицији чланови Покрета за очување општине Ћићевац и ГГ „Само домаћински“.

Златан Кркић, дугогодишњи председник Општине Ћићевац, сада предводи одборнике опозиције у локалном парламенту ФОТО: С. Миленковић – ЦИНК

Трудимо се да будемо конструктивна опозиција а не само да критикујемо реда ради. Гласамо за оне предлоге који су од интереса за грађане али не и за кадровска решења власти. То је њихова унутрашња ствар. У више наврата смо обезбеђивали и кворум јер је требало одлучивати о стварима које су битне“, објашњава Златан Кркић, дугогодишњи председник општине Ћићевац а сада лидер Покрета за очување општине Ћићевац.

Он каже да опозициони одборници немају састанке пре седница локалне скупштине већ свако гласа према свом нахођењу.

Наши одборници су конструктивни јер обично дискутују о проблемима који се тичу грађана као што је, рецимо, неконтролисани ископ песка. Доста смо били активни и након одлуке да се затвори излаз на аутопут  из Ћићевца код Појата. Сада је саобраћај преусмерен на пут преко пруге и кружног тока ка Моравском коридору. То ствара огромне проблеме и у саобраћају и привредницима из индустријске зоне и грађанима. Тражили смо од локалне власти да нешто учини по том питању а они су само рекли „Ту се ми не питамо ништа!“, додаје Кркић.

По Кркићевим речима одборници СНС строго поштују партијску дисциплину а кључне одлуке се доносе ван општине Ћићевац.

Раније смо све битне одлуке за Ћићевац сами доносили док то сада није случај. То је кључни проблем. Када смо својвремено тражили да нас прикључе на регионални водовод тадашњи одборници СНС били су против иако је то било против интереса грађана и општине. Ми смо сада конструктивнији. У томе је разлика. Настављамо борбу а бирачи ће рећи своје на наредним локалним изборима“, закључује Златан Кркић.

Скупштина општине Александровац има 59 одборника и одборница и сви подржавају власт! На изборима 2020. године учествовале су само три листе – СНС, СПС- ЈС и ГГ „Покрет за Жупу – др Југослав Стајковац“! 

БРУС: Бес председнице општине због пребега из СНС-а!

Владајућу коалицију у Брусу 2020. године формирали су СНС са 16 одборника и тројица одборника листе СПС – ЈС. Листа бившег председника општине Милутина Јеличића Јутке добила је седам мандата, ПУПС један а Група грађана „За Брус – Др Драгутин Радосављевић Дута“ два. У пракси једина опозициона групација у протекле три године била је ГГ „за Брус – Др Дута“.

Конференција за новинаре одборничке групе “Др Драгутин Радосављевић – Дута” којој су присуствовали представници само једног медија ФОТО: ЈуТјуб Скриншот

Током изборне кампање били смо нападани од бивше власти на челу са председником Јеличићем, који је имао своју групу грађана, и од партија на републичком нивоу – СНС-а, СПС-а, ПУПС-а, ЈС јер нисмо хтели да поклекнемо под притисцима и одустанемо од изласка на изборе. У кампањи су нам одузимали кандидате, врбовали чуваре кутија нудећи им запослења и слично. Упркос свему томе на изборима смо освојли 9%  гласова и два одборничка мандата и схватајући своје нове функције врло озбиљно и одговорно постали најактивнији актери новог скупштинског сазива на скупштинским заседањима“, прича др Радосављевић који је са Небојшом Јовановићем дуго био једина опозиција у Брусу.  

Током првих месеци скупштинског рада  опозиција је , углавном, бавила наслеђеним проблемима и резултатима политике претходног општинског менаџмента на челу са контроверзним Милутином Јеличићем Јутком.

Наши наступи су у овом периоду били делом преношени. Међутим, када смо почели да се бавимо учинком нове власти и да критикујемо одлуке које штете општинском буџету интерес медија за нас, осим ретких изузетака, је нестао. Након наше конференције за медије у децембру 2021. године на којој смо указали на неке од проблема председница општине Валентина Милосављевић нас је назвала злонамерним, злоћудним, гротескним… Од тада у извештајима портала који се делом финансирају из општинског буџета нас нема а напоменуо бих да се за њих издваја 4,3 милиона динара буџетских средстава. Наша обраћања за скупштинском говорницом, предлози, критике, сугестије се не преносе док се изјаве председнице и њене ванскупштинске активности обавезно објављују“, додаје др Драгутин Радосављевић.

Упркос игнорисању од стране скупштинске већине и медијској блокади број опозиционих одборника у Скупштини општине Брус је пре пар месеци повећан јер су ГГ „За Брус, Др Драгутин Радосављевић Дута“ приступили Игор Тамбурић, Владан Видојевић и Зоран Поповић.  

Један од ових одборника, Зоран Поповић, био је из редова СНС-а. То је изазвало бурну реакцију наше председнице општине са салвом увреда упућеним овом колеги али и нама, другим одборницима што можете да погледате у видео запису са ове седнице. Сада је Зорану Поповићу због напуштања одборничке групе СНС-а онемогућено да ради па чак и предузећу које се води на његовог сина. О свему овоме обавестили смо јавност на конференцији 3. јула а од свих позваних медија само се одазвао Брус онлине који је и до сада једини објективно преносио сва политичка дешавања у нашој општини“.

У опозиционој групи грађана истичу да ће њихов наредни корак бити  захтев за јавним преношењем скупштинских седница како би грађани имали праву информацију о политичким дешавањима у граду.

Рад опозиционих одборника је напоран јер смо нападани са свих страна и тешко је наћи истомишљенике и сараднике који се не боје санкција власти. Наредне изборе 2024. године чекамо забринути због неједнаких услова за учешће у њима у погледу медија, транспарентности, права на избор… Верујемо да се све структуре, сви органи, наши и међународни морају укључити како би се испоштовали демократски принципи и европске норме“, наглашавају у Групи грађана „За Брус – Др Драгутин Радосављевић Дута“.

ТРСТЕНИК: Бројчано надмашени и надгласани

Скупштина општине Трстеник има 49 одборника и одборница. СНС има убедљиво највише, 31, а СПС четворо. Поред ове две странке, које чине владајућу коалицију, одборнике у локалном парламенту имају и листе „Марио Спасић – Увек за родни крај“, седморо, ГГ „Зинат“ двоје и ПОКС петоро. Посматрано са стране рекло би се да опoзиција и није тако слаба у овој општини али у пракси ствари стоје мало другачије.

У Скупштини општине Трстеник петоро одборника ПОКС-а су једина права опозиција ФОТО: Фејсбук страница Општине Трстеник

Осим Покрета обнове Краљевине Србије мислим да у локалном парламенту не постоји нека друга опозиција. Постоје групе које нису део владајуће коалиције али јој нагињу и често је подржавају. Ми имамо петоро одборника а то је мало у односу на број одборника коалиције СНС – СПС. Наше мишљење не може да се чује ни на ТВ Трстеник иако се из буџета за ту кућу и преносе седница издваја 14 милиона динара“, објашњава Душан Ивановић, заменик шефа одборничке групе ПОКС у Скупштини општине Трстеник.

Ивановић додаје да се Пословник о раду скупштине често крши од стране владајуће већине а да опозицији недостаје помоћ стручних служби.

Немамо правника међу нашим одборницима  а за многе одлуке не постоје објашњења. Зато нам често одбијају предлоге за допуне дневног реда. Често нам не дозвољавају да искористимо право на реплику јер нама та два минута пуно значе док одборници већине, чланови већа и председница општине, дискутују колико хоће и шире дискусију када им то одговара“, додаје Ивановић.

Одборници трстеничког ПОКС-а се труде да своје дискусије и примедбе усмере на практичне ствари, блиске грађанима. Често критикују начин на који се троше буџетска средства али и бројна задуживања општине.

Нови локални избори се приближавају а ми смо расположени за сарадњу са свима осим са СНС и СПС. Није битно само да се промени власт већ читав систем, да не буде све подређено једном човеку и једној партији. Морамо да јачамо институције како би грађани стекли поверење у њих. Данас имамо ситуацију да је једна странка, СНС, највећи послодавац у Србији и све контролише“, закључује Душан Ивановић.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content