Otvoren novi pogon Fabrike maziva

0

Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Srbije, pustio je danas u Kruševcu u rad novi pogon za proizvodnju antikorozivnih sredstava za čišćenje i odmašćivanje.

Pre godinu odlučili smo da dva pogona za proizvodnju zapaljivih tečnosti izmestimo sa stare lokacije u gradu. Ovaj projekat je vredan milion evra a podržalo ga je Ministarstvo privrede. Izmeštanjem lokacije rešen je višedecenijski problem opasne proizvodnje, smanjeni rizici po grad, obezbeđena zaštita životne okoline, podignut nivo bezbednosti proizvodnje…– naglasila je Jelica Đurović Petronijević, direktorka Fabrike maziva.

Otvaranjem novog pogona 80% proizvodnje Fabrike maziva skoncentrisano je na novoj lokaciji čime je obezbeđena ušteda od 60.000 evra na godišnjem nivou. Instalisani kapaciteti su 2.500 tona za 250 dana rada u jednoj smeni a predviđena je i mogućnost proširenja kapaciteta.

U ovaj projekat FAM je uložio 430.000 evra sopstvenih sredstava što nije bilo nimalo lako jer smo 2011.godine izašli iz privatizacije gotovo uništeni. Danas imamo realizaciju od 10.000 tona na godišnjem nivou i lideri smo u proizvodnji maziva u Srbiji i regionu a oko 30% proizvodnje izvozimo u EU, zemlje regiona, Rusiju i Afriku. Godišnji prihod u 2016.godini iznosi je 1,75 milijardi a samo za poreze izdvojili smo 495 miliona dinara od čega 287 miliona na ime PDV-a. – dodala je Đurović Petronijević i izrazila nadu da će država iznaći najbolje rešenje za FAM kada bude ponovo privatizovan.

Ministar Knežević je naglasio da novootvoreni pogon neće doneti intenzivno zapošljavanje ali će obezbediti efikasniju proizvodnju, bolju zaštitu čovekove okoline i bolje uslove za rad.

Ovakvi projekti imaće ogromnu podršku države Srbije. Cilj je da privučemo što više investicija. Na Doing Bussines listi o lakoći poslovanja Srbija je u poslednje tri godine napredovala za 48 mesta , što je odličan poziv za sve investitore. Smanjili smo nezaposlenost u poslednje tri godine sa 26%  na 11,8% i tu nećemo stati. Naš cilj je da nezaposlenost bude ispod 10% , na nivou zemalja EU. Direktne strane investicije premašiće ove godine dve milijarde evra. Za koji dan u proceduru u Skupštini će ući budžet za 2018.godinu. Imaćemo investiicije od preko 180 milijardi dinara što su ogromna sredstva koja treba da nam omoguće privredni rast između 3,5 i 4 procenta. – istakao je Goran Knežević.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content