ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И КАНАЛИ КОМУНИКАЦИЈЕ: Застарели извештаји и подаци

Најнижу просечну оцену у анализи портала шест локалних самоуправа из Расинског округа добио је Трстеник.

Просечна оцена коју је Трстеник добио за портал је 5,98. Технички квалитет је оцењен са 4,9, ажурност 4,75, информативност 6,5, интеракција са грађанима 4,75. За заштиту личних података и спречавање говора мржње добијене су две десетке док су за употребу родно сензибилног језика Трстеничани добили јединицу.

Твитер профил општине Трстеник ажуриран је последњи пут пре девет година! ФОТО: Скриншот

Као и код других портала локалних самоуправа проблем је што се не користи родно сензибилни језик. Фејсбук налог је ажуран и информативан и очигледно је да му се придаје доста пажње. Потпуно другачија је ситуација са званичним Твитер профилом. Последњи пут је ажуриран још јула 2014. године! Инстаграм профил се редовно ажурира док ЈуТјуб канал не постоји. Очигледно да су одличили да буду активни на две друштвене мреже док су остале занемарили“, закључује аналитичар Саша Пауновић.

Као и код још неколико портала локалних самоуправа нису обезбеђени директни контактни између грађана и представника локалне власти односно одборника. У секцији Општинско веће дата су имена чланова као и задужења али не и њихови контакти. Идентична ситуација је и са одборницима у локалној скупштини.

Подаци о јавним предузећима су веома сиромашни или застарели. Тако се,на пример, могу наћи извештаји о пословању ЈКСП „Комстан“ из 2012. и 2014. године али не и они новијег датума! Неки подаци за јавна предузећа су застарели.

У секцији Установе налази се страница са фотографијом и линком РТВ Трстеник иако је та медијска кућа одавно приватизована и није више јавна установа.

Оно што је позитивно је образац чијим попуњавањем грађани могу да предложе пројекте који доприносе унапређењу квалитета живота у Трстенику. Образац је једноставан за попуњавање и свакако од користи и грађанима и локалној администрацији.

За похвалу је и постојање такозваног „Грађанског водича кроз буџет“ што олакшава обичним грађанима да јасније сагледају поједине ставке у локалном буџету.

Добар пример комуникације је и секција „Питајте председницу Милену Турк“. Попуњавањем једноставног обрасца грађани могу поставити питање председници општине.

Без обзира на добре и лоше стране веб презентацији Општине Трстеник потребна је детаљана реконструкција како би постала прегледнија, прецизнија и доступнија грађанима. Садашњу презентацију као да је прегазило време.

Иначе, на Индексу транспарентности локалних самоуправа Трстеник је у 2022. године заузео 22. место што је побољшање за чак 60 места у односу на 2021. годину.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content