U kruševačkoj Bolnici posle petomesečne pauze operišu kataraktu!

0

Opšta bolnica u Kruševcu nabavila je novi operacioni oftalmološki mikroskop što će omogućiti da se, nakon pet meseci pauze, ponovo rade operacije katarakte. Procenjuje se da na operaciju katarakte u ovoj ustanovi čeka oko 500 pacijenata.

Doktor Rade Nedeljković pored novog oftalmološkog mikroskopa
Doktor Rade Nedeljković pored novog oftalmološkog mikroskopa

Za kupovinu novog oftalmološkog mikroskopa Ministarstvo zdravlja je obezbedilo 2.500.000 dinara.

Prethodni mikroskop je kupljen još 1984. godine i radio je dobro do prošle godine kada se pokvario. Prvi kvar smo uspeli da otklonimo sopstvenim snagama. U aprilu ove godine su se pokvarile nožne komande a pošto više nema delova za takav tip mikroskopa mi smo prestali da radimo operacije katarakte. – objašnjava doktor Rade Nedeljković, načelnik Odeljenja oftalmologija.

Doktor Nedeljković procenjuje da su zbog petomesečne pauze u izvođenju operacija sada u zaostatku za 250 do 300 operacija.

Trenutno je na listi čekanja oko 500 ljudi. Za ovo vreme dok nismo radili operacije nije imalo svrhe da upisujemo nove pacijente na listu čekanja. Prema mojoj proceni oko 150 ljudi čeka na upis. Sa novim mikroskopom možemo da nesmetano obavljamo operacije. Ako sve bude u redu sa potrošnim materijalom i sočivima, koji se nabaljaju centralno, mi možemo godišnje da odradimo 700 do 800 operacija, odnosno oko 70 mesečno. – dodaje doktor Nedeljković.

Pored kupovine novog mikroskopa jedan od uslova da se u kruševačkoj Opštoj bolnici poveća broj operacija je edukovanje stručnjaka.

Do sada su samo dvojica lekara obavljala posebne operacije katarakte. Sada smo pokrenuli inicijativu da se još tri doktora obuče za ove operacije. Omogući ćemo mladim lekarima dopunsku edukaciju angažovanjem eminentnih stručnjaka iz Beograda koji će dolaziti u Kruševac u radne posete. – objašnjava dr Slobodanka Jotić, direktorka Opšte bolnice u Kruševcu.

Na oftalmološkom odeljenju u Kruševcu trenutno radi samo petoro specijalista dok normativi predviđaju da ih bude sedmoro. Jedan lekar je dobio specijalizaciju oftalmologije što bi trebalo da popravi kadrovsku situaciju na ovom odeljenju.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content