MORAVSKI KORIDOR: Vlada Srbije usvojila predlog Zakona o izgradnji puta Pojate – Preljina

0

Predlog Zakona o izgradnji puta Pojate-Preljina ušao je u skupštinsku proceduru, a iz njega se vidi da se nije daleko stiglo u pripremama za ovaj projekat, koji se planira od 2010. godine.

Kako se navodi u nacrtu, idejni projekat za deonicu Moravskog koridora Pojate-Kruševac (Koševi) je usvojen na Republičkoj revizionoj komisiji.

Međutim, deonica Kruševac – Adrani je najkompleksnija i trenutno se paralelno radi na Studiji opravdanosti sa idejnim projektom i izmenama prostornog plana.

Planirani završetak izrade ove dokumentacije je do kraja juna, a potom sledi usvajanje na Vladi u julu, i izdavanje lokacijskih uslova i završetak idejnog projekta do septembra/oktobra 2019. godine.

Za poslednju deonicu, Adrani – Mrčajevci – Preljina, u toku je pribavljanje novih lokacijskih uslova i očekuje se da taj posao bude gotov u junu, nakon čega je planirano usvajanje Idejnog projekta na Republičkoj revizionoj komisiju u julu ove godine.

Prema izveštajima medija eksproprijacija je već krenula u okolini Kruševca, a krajem aprila bilo je doneto tridesetak od 2.100 rešenja. Za kvadratni metar poljoprivrednog zemljišta plaćalo se 200 dinara.

Cena izgradnje autoputa Pojate – Preljina biće 800 miliona evra a memorandum za ovaj posao potpisan je sa američkom kompanijom Behtel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u februaru da će izgradnja puta Pojate – Preljina početi 2020. godine.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content