У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ: Изложба плаката Ивана Мишића

0

У Уметничкој галерији у петак, 24. фебруара, у 19 сати, биће отворена изложба Ивана Мишића “Плакат”.

Изложба представља рад Ивана Мишића у области графичког дизајна – плакате за позоришне и оперске представе, плакате посвећене делима светске књижевности и њиховим ауторима, оне настале у част и поводом јубилеја значајних писаца, уметника и уметничких покрета, као и poster acttions, настале на различите задате теме.

Иван Мишић је у петнаестак година, од завршетка факултета, стекао разноврсно искуство бавећи се дизајном веб-сајтова, апликација за мобилне и десктоп уређаје, корисничког интерфејса, графичким дизајном, графиком и опремом књиге. У томе посебно место припада плакату, не само по бројности решења, већ и по признањима,  учешћима на жирираним изложбама и наградама, а избором из ове целине први пут се и представља на изложби у родном граду. 

Иван Мишић

Рођен 1987. године у Крушевцу. Завршио је средњу Уметничку школу у Нишу. Дипломирао на Филолошко-уметничком факултету (ФИЛУМ) у Крагујевцу, на Oдсеку за примењену уметност, где је 2011. године завршиo мастер студије графичког дизајна у класи професора Слободана Штетића.

Као графички дизајнер/сарадник ради у више дизајн студија од 2008. године. Од 2011. до 2015. године бави се веб дизајном и дизајном у маркетингу за тржиште Швајцарске, а од 2015. године ради као дизајнер корисничког интерфејса апликација и уметнички директор.

Излагао је од 2010. године, на десет самосталних изложби и преко сто изложби у земљи и иностранству, поред осталог и на групним жирираним изложбама, бијеналима и тријеналима графичког дизајна у САД, Русији, Белорусији, Кини, Тајвану, Јужној Кореји, Француској, Мексику, Украјини, Пољској, Словачкој, Италији, Мађарској, Јамајци, Турској, Молдавији, Перуу, Грчкој, Јерменији, Кипру и на простору бивше Југославије.

Добитник је преко тридесет награда и признања међу којима се издвајају: специјално признање на 15. Московском бијеналу графичког дизајна – Златна Пчела, трећа награда на 16. Међународном бијеналу позоришног плаката у граду Жешову у Пољској, награда за најбољи адвертајзинг плакат на Светском бијеналу дизајна у Перуу, четири Стеријине награде за плакат на Тријеналу позоришног плаката и графичког дизајна.

Графички је обликовао више књига поезије, монографије и каталоге. Оснивач је атељеа за графичке комуникације у култури Ivan Mišić Studio. Живи и ради у Нишу.

Кустоскиња изложбе: Биљана Грковић, историчар уметности-музејски саветник

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

nine + 7 =

Skip to content